Ходене пеша срещу Алцхаймер и деменция

Ходене пеша помага срещу Алцхаймер и деменция, твърдят експерти.

Ходенето по 1,6 км на ден предотвратява проблеми с паметта и Алцхаймер при възрастните хора, показва ново изследване.

Разходките могат да предпазят мозъка в по-късна възраст и да намалят наполовина опасността от проблеми с паметта, сочи изследването. Известно е, че размерите на мозъка намаляват с напредването на възрастта, но изследователи от университета в Питсбърг, САЩ, установили, че ходенето поне по 9 км на седмица предпазва сивото вещество.

Учените, чието изследване е публикувано в медицинското издание Neurology, изследвали 299 души, които не били болни от деменция, и записали разстоянието, което прохождат всяка седмица.

Девет години по-късно техният мозък бил сканиран, за да се установят размерите му, а четири години след това участниците били изследвани за когнитивни нарушения. Тези от тях, които ходели поне девет километра на седмица, имали по-голямо сиво вещество след девет години от останалите, които изминавали по-къси разстояния, съобщава агенция БГНЕС.

Четири години по-късно 116 или 40% от участниците страдали от някаква форма на деменция. Но тези от тях, които ходели най-много, било с 50% по-малко вероятно да имат проблеми с паметта.

Снимка: sxc.hu

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: