Холандия разхлаби мерките след масова ваксинация

Амстердам, Холандия
Амстердам, Холандия

Холандия разхлаби част от ограничителните мерки срещу Ковид-19, защото вече достигна пълна ваксинация на над две трети от населението й.

Постигането на изключително голям брой ваксинирани в Нидерландия – над 66% от населението й, направи възможно премахването на изискването за спазване на 1.5 метра дистанция между хората на всички обществени места.

Така Холандия е поредната европейска държава наред с Дания, Швеция, Норвегия и Белгия, където отпадат ограничителните мерки срещу разпространението на новия коронавирус, защото ваксинацията срещу Ковид-19 е достигнала над 60% от населението там или над 75% от пълнолетните граждани.

От края на септември 2021 г. в Холандия е въведено задължение за притежание на COVID-пропуск за достъп до барове и ресторанти, фестивали, концерти, професионални спортни състезания, кина, театри. Изискването важи за всички лица над 13-годишна възраст, за всички места – на открито и закрито. Заведения не работят между полунощ и 6.00 ч. сутринта.

Гражданите имат право на COVID-пропуск, ако са напълно ваксинирани, имат валиден документ за преболедуване на заболяването или негативен резултат от тест, направен не повече от 24 часа преди използването на пропуска.

Собствениците на заведения могат да се снабдят със специални устройства за разчитане кодовете на COVID-пропуските.

Остава задължението за носене на предпазни маски в обществения транспорт в Нидерландия и на летищата. Отпада задължението за носене на предпазни маски на гарите и автобусните спирки.

Снимка на изглед от Амстердам, Холандия: fab_photos / Pixabay