Холестерин развива рак

Високите нива на холестерин в кръвта засилва риска от рак, установиха американски учени.

Холестеринът спомага за развитие на рака и тази негова нова роля бе установена от изследователи от Илинойския университет на САЩ.

Както твърди изследване, публрикувано в списание Nature Communications и цитирано от агенция БГНЕС, учените отрили, че холестеринът активира клетъчния сигнален път, свързан с развитието на рак.

За изпълнението на своите функции видовете клетки използват хиляди сигнални пътища. Сигналният път Wnt регулира растежа и делението на клетките и е един от най-активните. Хиперактивността на този път в зрелите клетки е един от основните фактори за развитието на рака, смятат учените.

Според водещия изследовател проф. Уонхуа Чо от Илинойския университет холестеринът по специфичен начин се свързва с протеините, активиращи сигналния път Wnt. Този път стимулира развитието на злокачествените тумори, той не се задейства без участието на холестерина.

Изследователите стигнали до извода, че меню, пълно с високо съдържани на мазнини, повишава риска от рака.

Нормалното съдържание на холестерин в кръвта е между 3,6 и 7,3 милимола на литър (140-280 мг/dl). Излишният холестерин, който обикновено се натрупва именно заради неправилно хранене, циркулира в кръвта и може да се изрази в наслагвания на мазнини в артериите, а това запушване увеличава риска от инфаркт.

Снимка: xia.aike