Холестеролът води до деменция

Хората на средна възраст с леко завишено ниво на холестерола са с по-голям риск от деменция по-късно през живота си, сочат резултатите от изследване на финландски и американски медици.

Изследването обхванало близо 10 000 души, пише actualno.com. Получените резултати показват, че онези от тях, които на 40-годишна възраст имат високо ниво на холестерола (240 и повече милиграма на 1 децилитър кръв), са с 66% по-голям риск от болестта на Алцхаймер 40 години по-късно.

Хората, чието ниво на холестерола е по-високо (200-239 милиграма на 1 децилитър кръв), са с 52% по-голям риск от болестта в напреднала възраст, отколкото хората с по-ниско ниво на холестерола, е установил екипът от университета на Куопио, Финландия и от медицинския център “Kaiser Permanente” в Окланд, Калифорния.

Изследването ни показва, че дори 40-годишните хора с умерено високи нива на холестерола са с по-голям риск от болестта на Алцхаймер и васкуларна деменция десетилетия по-късно“, заяви Рейчъл Уитмър от “Kaiser Permanente”.

Физическите упражнения и здравословната диета, както и лекарствата могат да помогнат за понижаване на нивото на холестерола.

В изследването участвали хора на 40-45-годишна възраст, подбрани между 1964 и 1973 г., като здравословното им състояние било проследено около 40 години.

598 от тях били диагностицирани с болестта на Алцхаймер или васкуларна деменция между 1994 и 2007 г., когато били на възраст между 61 и 88 години.

Снимка: Boonyarit Cheunsuchon