Хората с антитела могат да заразяват с коронавирус

тест за коронавирус

Хората, прекарали Ковид-19, може да имат някакъв изграден имунитет, но все още продължават да разпространяват вируса.

Изследване на английските здравни власти предупреждава, че хората, които са прекарали коронавируса и с изградени антитела, могат да предадат Ковид-19.

Храта, които са прекарали новия коронавирус, е много вероятно да имат имунитет срещу заболяването в продължение на поне пет месеца, твърдят изследователите.

Съществуват обаче данни, че индивидите с антитела все още могат да са носители на вируса и да го разпространяват, сочи мащабно английско изследване, обхванало десетки хиляди здравни работници на Острова.

Предварителните резултати от проучването на Public Health England, публикувани на 14 януари 2021 г., показват, че повторните инфекции при хора, които има антитела срещу Ковид-19 от минала зараза са редки – установени са при едва 44 души сред 6614 изследвани лица от общо 20,787 здравни работници на първа линия.

Въз основа на резултатите експертите изтъкват, че хората, които са се заразили по време на първата вълна на световната пандемия от коронавирус в началните месеци на 2020 година, вече са уязвими за повторна зараза.

Изследователите предупреждават също, че хората с т.нар. естествен имунитет, придобит след заразяване, все още могат да носят новия коронавирус SARS-CoV-2 в носа и гърлото си и неволно да го предават.

„Сега знаем, че повечето индивиди, които са прекарали заболяването и имат антитела, са защитени от повторна инфекция, но все още не сме наясно колко дълго трае защитата“, обяснява Сюзан Хопкинс от изследователския екип.

„Но все пак съществува риск да се заразят с инфекция и да я предадат на други“, казва още Хопкинс.

Изследването, известно като SIREN, включва десетки хиляди здравни работници във Великобритания, които от юни са тествани редовно за нови инфекции с Ковид-19, както и за наличието на антитела.

В периода между 18 юни и 24 ноември 2020 г. изследователите са открили 44 потенциални повторни инфекции – 2 вероятни и 42 възможни, сред 6614 участници с положителни тестове за антитела. Това представлява 83% степен на защита.

Изследването показва също, че защитата с антитела може да продължи поне 5 месеца средно, но учените вече проучват дали тази защита не би продължила по-дълго.

Специалистите обаче предупреждават, че макар тези с антитела могат да изградят някаква защита срещу Ковид-19, ранните доказателства от следващия етап на проучването вече показват, че някои от тези хора все още могат да носят високи нива на вируса и да го предават на други.

„Поради тази причина е от решаващо значение всички да продължат да спазват ограничителните мерки, дори тези, които вече са прекарали заболяването“, пишат изследователите.

Снимка на тест за коронавирус: Фернандо Жиминаицела