Хората с нисък интелект страдат от сърце по-често

Хора с интелект под средния по-често страдат от сърдечно-съдови заболявания, твърдят британски учени.

Изучавайки данните на 4 хиляди бивши американски военни, учените от Университетите на Единбург и Глазгоу, установиха, че войниците, с по-висок коефициент на интелигентност, живеят почти с една четвърт повече от своите по-малко съобразителни колеги, пише dariknews.bg.

Ние вече знаем, че хората от по-бедна среда по-често боледуват и умират по-рано от сърдечни заболявания, рак и нещастни случаи“, заяви доктор Дейвид Бети, ръководител на изследването.

Сега вече учените твърдят, че интелектуалното равнище само по себе си обяснява 23% разлика в продължителността на живота, макар те да са взели под внимание и фактори като заседнал живот, тютюнопушене и нездравословно хранене, които също могат да доведат по повишен риск от заболявания.

Учените смятат, че хората с ниски доходи и без висше образование просто не знаят как да пазят своето здраве. “Ако желаем да изкореним неравенството в здравната област, ние се нуждаем от кампании, които да са разбираеми за цялото общество и среда, в която цялото население да може да направи лесно здравословен избор“, смята професор Питър Вайсберг от британската Фондация за сърдечни заболявания.

През миналата година учени от Оксфордския университет доказаха, че хората от бедните райони на страната живеят с 14 години по-малко, отколкото жителите на богатите региони.

Снимка: sxc.hu