Хормон укрепва връзката между бащата и бебето

Нивото на окситоцин т.нар. хормон на гушкането, който се отделя от хипофизата в мозъка и стимулира контракциите на матката по време на раждане, се покачва и при бъдещите бащи.

При бащите се наблюдава и повишаване на равнището на хормона пролактин, който обикновено се свързва с подготовката на женските гърди за кърмене. Това твърдят израелски учени от университета Бар-Илан в Тел Авив, съобщи в-к Dayly Mail, цитиран от агенция БТА.

Традиционно и за двата хормона се смята, че укрепват връзката между майката и бебето. Но според проучванията на израелските учени мъжете също имат такава полза от тях.

Това изглежда е еволюционният начин да се помогне на мъжете да бъдат добри родители, когато станат бащи. Тези хормони явно имат важна роля при подпомагането да се установи връзка между мъжете и техните новородени“, казва проф.Рут Фелдман.

В рамките на изследването мъже били заснети докато гушкат децата си и играят с тях. Установена била силна зависимост между нивата на хормоните и доколко добре бащите играят и общуват с бебетата.

Смята се, че в месеците, след като станат бащи, хормоните въздействат върху мозъка, за да направят мъжете по-съпричастни към нуждите на децата си. Това може би обяснява донякъде защо някои мъже се преобразяват, след като им се родят деца. Изследването е публикувано в сп. Hormones and Behaviour, пише actualno.com.

Снимка: Scott Moore, sxc.hu