Храненето през нощта вдига захарта

нощна вечеря

Хапването нощно време повишава нивото на кръвната захар в организма и риска от диабет.

Храненето през нощта повишава нивото на кръвната захар в човешкото тяло и създава риск от развитието на преддиабетно състояние. Това сочат данните от американско проучване, публикувано в изданието “Science Advances” на 3 декември 2021 г., цитирано от агенция БТА.

Ограничаването на яденето само през деня може да помогне за поддържане на нормални нива на кръвната захар, обясняват изследователите, което се дължи на вътрешния циркаден цикъл.

В изследването на специалисти от Бостън, САЩ, са участвали 19 здрави, млади доброволци на възраст 22-30 години, от които 12 мъже и 7 жени. Част от тях са се хранили през нощта, следвайки график, типичен за работниците в нощна смяна, а останалите са консумирали продукти през деня.

При участниците, които са се консумирали храна в тъмната част на денонощието, са установени повишени нива на кръвната захар, докато при останалите не са отчетени значителни промени.

Според учените нощното хранене намалява функцията на бета-клетките на панкреаса, което се отразява на възможностите на организма да преработва захари.

При работниците, трудещи се през нощта, които обикновено спят през деня и се хранят вечер, има до 60% по-висок риск да развият диабет тип 2 в сравнение с останалите, показват изследванията. Според експертите това най-вероятно се дължи на намалената способност на тялото да обработва захарите за една нощ.

Снимка на нощна вечеря: Милада Вигерова