Хранене в малка чиния за отслабване

Лесен начин човек да пребори със затлъстяване и излишни килограми е се да смени голямата чиния с малка, показва ново американско проучване.

Учени открили, че децата с наднормено тегло се насочват обикновено към по-голяма чиния, отколкото тези с нормално. За да се предотврати увеличаването на килограмите, е достатъчно да се замени голямата чиния на дете си с по-малка. Това се отнася и за възрастните.

През последните няколко десетилетия домакините са започнали да слагат значително по-големи дажби храна по време на обяд или вечеря, пише агенция БГНЕС.

За проучването си специалистите избрали 42 деца в първи клас. Те можели сами да слагат храната си в чинии по техен избор в продължение на осем дни. След това те трябвало да слагат храната си в чинии с по-малък диаметър. Учените установили, че тогава малките изяждали с поне 90 калории по-малко.

Добрата новина е, че промяната на хранителните навици е много по-лесна при децата, отколкото при възрастните. Децата а по-склонни да ядат, когато наистина са гладки, докато родителите им преяждат по-често под влияние на фактори като емоции и липсата на време. Ако следваме принципа на ядене на малчуганите, ще сме много по-слаби и здрави, казват лекарите. Например спрете да приемате храненето като празник, а го възприемайте само като източник на енергия.

Снимка: испански ресторант Бодега