Хранене пред огледало възпира преяждането

огледало

Поставянето на огледало в трапезарията или кухнята е най-лесен начин да се избягва напълняването.

Огледалото буквално засрамва хората и те ядат по-малко, като храната вече не им се услажда толкова.

Американски учени установиха, че когато човек гледа как се храни в огледало, внимава какво яде, съобщава агенция БТА.

Това е много лесен поведенчески трик, който според психолозите от университета на Централна Флорида, САЩ, може да се използва за избягване на преяждането.

Хората често избират нездравословната храна, защото мислят, че е по-вкусна. Наличието на огледало близо до масата обаче може да намали тези очаквания и поетото количество храна, която не е полезна.

Екипът ръководен от д-р Ата Джейми установи, че огледалата насърчават хората да сравняват поведението си със социалните стандарти. Така, когато се хранят лошо, те предизвикват дискомфорт и намаляват удоволствието.

Учените са проверили хипотезата си със 185 студенти, които е трябвало да изберат между шоколадова паста и плодова салата в стая с огледало или без огледало.

Предишни експерименти са доказали, че хората се тъпчат по-малко, ако се хранят в по-малки съдове, в червени чинии или само с вилица.

Не забравяйте, че не можете да очаквате чудесна фигура, ако не сте и физически активни! Спортът е здраве и настроение! Затова Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува, малко или много:

Снимка: Гейр Тьонесен