Хранене пред телевизор води до затлъстяване

Храненето пред телевизор води до затлъстяване, установиха американски и холандски учени.

Изследване на специалисти показало, че изключването на гледания телевизор и споделянето на храната със семейството на масата прави хората по-здрави, пише агенция БГНЕС.

Самата обстановка, в която се извършва храненето, оказва влияние върху теглото, е извод от изследването на д-р Брайън Уонсинк от Корнелския университет в САЩ и на д-р Елен ван Клееф от университета във Вагенинген в Холандия.

Учените изследвали връзката между ежедневния ритуал на храненето в семейна обстановка и гледането в телевизор и индекса на телесната маса на 190 родители и 148 деца. Индексът измерва телесната маса, сравнявайки теглото и височината. Родителите, участващи в изследването, попълнили въпросник за хранителните навици на цялото семейство. След това били измерени теглото и височината на двамата родители и на децата им.

Оказало се, че колкото по-висок е индексът на телесната маса на родителите, толкова по-често те посочвали, че се хранят пред включен телевизор.

Храненето на масата във всекидневната или кухнята било свързано с по-нисък индекс на телесната маса както при децата, така и при родителите.

Момичетата, които помагали на родителите си да приготвят вечерята, имали по-висок индекс, но при момчетата не била установена такава връзка.

Момчетата, които се хранели с близките си обаче, имали по-нисък индекс, особено ако живеят в семейства, където всички оставали на масата, докато и последният човек приключи с храненето. Това било вярно и за родителите.

Връзката между индекса и хранителните навици не означава непременно, че едното нещо води до другото.

Важното е, че тези резултати подчертават значението на социалния аспект на споделянето на храната като семейство за индекса на телесната маса, тъй като гледането на телевизия например е свързано с по-висок индекс при родителите. Това взаимодействие може да замени преяждането с по-силни, по-позитивни чувства. Макар причините за тези връзки да не са ясни, семейните хранения и техните ритуали може би се подценяват на бойното поле за предотвратяване на затлъстяването. Изглежда, че мястото, където се храним, и продължителността на храненето са определящи за теглото, което качваме, отбелязват авторите на изследването.

Снимка: islandjoe