Хранене с големи съдове води до преяждане

ястие в голяма чиния

Хранене с големи пълни чинии и чаши води до преяждане, твърдят експерти. Защо?

Отказ от хранене с големите съдове може да намали с една трета броя на калориите, които поема средностатистическия американец. Това се казва в статия, публикувана в списание Cochrane Database of Systematic Reviews.

Отсъствието на самоконтрол се смята обикновено за главната причина за преяждането. В действителност положението е много по-сложно. Нашето откритие подчертава ролята, която играе заобикалящата среда върху формирането на нашата диета. Намаляването на размера на порцията, нейната привлекателност и достъпност са работещ начин за намаляване на риска от преяждане, заяви Гарет Холандс от Кеймбриджкия университет в Англия, цитиран от агенция РИА Новости.

Холандс и неговите колеги са уточнили, че най-обикновената смяна на съдовете за хранене може да намали броя на калориите в дневното меню на американеца средно с 29%, и с 16% на британеца.

Тези резултати са получени след внимателен анализ на данните от около 60 диетични изследвания, в които са взели участие над 6700 доброволци, пише агенция БГНЕС.

Сравнявайки резултатите и изходните данни от тези опити, екипът на Холандс е открил, че тенденцията към преяждане почти винаги е зависела не от самоконтрола или други лични фактори, а от размера на чиниите или чашите, в които се е сервирала храната и наливали напитките.

Откритието на тази необичайна черта на човешката психика позволява да се борим с епидемията със затлъстяването с нетривиални методи.

Авторите на статията предлагат да се ограничат размерите на порциите с висококалорична храна и напитки, да се установят стандарти за производството на по-малки чинии и чаши, най-големите опаковки с храна да бъдат поставяни на най-горните рафтове на супермаркетите или в други труднодостъпни места.

Друга мярка е субсидирането на храни в по-малки опаковки, което ще ги направи по-привлекателни за джоба на потребителите, отколкото големите, които в момента струват по-евтино. Подобни мерки изискват тясно сътрудничество между регулиращите органи, изпълнителната власт, а също така производителите и продавачите на храни.

В предишно изследване на индийски учени беше посочено, че хранене в червена чиния най-много помага за отслабване.

Снимка: Raelene Gutierrez