Хранене с цялото семейство не води до надебеляване

Ако всичките членове на едно семейство се хранят заедно, те рядко надебеляват, констатираха учените.

Семейство, което се храни заедно в кухня или трапезария, по-рядко имат проблеми с излишното тегло, пише британският в-к Daily Mail.

Доктор Байън Уонсинк от Университета Корнъл в САЩ и Елен ван Клииф от Университета Вагенинген в Холандия са провели анкета сред 190 родители и 148 деца за хранителните им навици. Учените се интересували колко често те се хранят заедно и какво правят в процеса на хранене. Те следяли и теглото на анкетираните.

Изследователите установили, че семейното общуване при приемането на храна може да замени прекаленото приемане на храни, което може да породено от психологически проблеми. Това общуване носело по-силно положителни усещания от самото ядене, подчертава извода агенция БГНЕС.

Учените подчертават, че хранителните навици в семейството са много важни. Възможно е, съвместното хранене и живото общуване край масата да предотвратяват преяждането и да подобряват самочувствието на хората. Човек получава внимание от семейството. Отделно, че храненето заедно отвлича от телевизора.

Изследване показало също, че родители с излишно тегло се хранят по-често пред телевизора. Докато момчетата от семейства, където се практикува съвместното семейно хранене, са по-стройни от останалите.

Снимка: Bali Lakeside Villa