Хранителна нетолерантност

Хранителна нетолерантност е реакция на имунната ни система с образуването на антитела към определени храни или части от тях.

Употребата на някои храни може да задълбочи психични и физически проблеми при податливи хора.

Още по-осезаемо е това в днешно време, когато е изключително голямо разнообразието от предлагани от многобройните производители храни.

Реакциите при хранителна нетолерантност са разнообразни, бавно формиращи се и не са животозастрашаващи, както би могло да се случи при хранителната алергия. Затова не трябва да се бърка хранителната несъвместимост с алергия, която се изразява с отчетливи и бързи реакции от лигавиците, кожата или вътрешните органи.

При хранителната нетолерантност първият контакт е в храносмилателният тракт, за който е известно, че генерира около 80% от имунната система. Пробивът на чревната защита води до образуването на IgG антитела срещу хранителният дразнител в резултат на което се създават редица верижни реакции натоварващи метаболизма. Процесът не се развива бързо и обикновено изисква продължителен контакт на хранителният дразнител с имунната система.

Последните разработки на британски учени в тази насока са към откриване на специфични хранителни антитела, идентифициращи хранителната нетолерантност, съобщава hillclinic.com.

Около 2% от хората в световен мащаб страдат от хранителни алергии, а 45% са предразположени  към симптомите на хранителна нетолерантност. Това са прояви на различни органи и системи в организма, които се изявяват до дни по-късно след прием на определени храни и е много трудно да се установи точно коя храна е отговорна за симптомите.

Най-общо хранителната нетолерантност е неподходящ имунен отговор към определена храна. Резултат от такъв отговор могат да бъдат дисбиози, чревни инфекции, кандидози. Производството на такива антитела е оръжието на организма срещу субстанциите, които го атакуват.

В нормално състояние, антителата се комбинират с протеини и така се елиминират от имунната система. Ако последната е претоварена, тези комплекси се натрупват на места, откъдето предизвикват определени симптоми областта на:
– дихателна система: ринити,синуити,астма;
– стомашно-чревен тракт: повръщане, коремно подуване, колити, проблеми в контрола на телесното тегло;
– централна нервна система: главоболие, депресии, хиперактивност;
– дерматология: екземи, атопични дерматити.

Хранителна нетолерантност може да бъде установена чрез кръвен тест, чрез който се идентифицират хранителни продукти, към които организмът проявява нетолерантност. В основата на изследването са образуващите се антитела от клас IgG (група антитела, отговарящи за определен тип имунна реакция), които се появяват като маркери за непоносимост към изброените хранителни групи.

За провеждането на теста не се поставят възрастови ограничения, освен че не се препоръчва на деца. За този тест са необходими само няколко микролитра кръв, взета след убождане на пръст, а резултатът е готов в рамките на 45-50 минути.

Снимка: sxc.hu