Хранителните ползи на шарана


шаран

Шаранът е най-предпочитаната риба за Никулден.

Шаранът, с латинско наименование Cyprinus carpio, е сладководна риба, типичен представител на костните риби. Той спада към семейството Хордови като каракудата, скобара, червеноперката, пише Wikipedia. Шаранът достига до 120 cm на дължина и до 35 кг на тегло, като световният рекорд е 34.35 кг шаран, уловен в езеро във Франция.

Шаранът е всеяден, като в ранна възраст се храни с планктон и с увеличаване на теглото, преминава към консумиране на различни бентосни организми. По-големите риби ядат и малки рибки поради неспособността да си осигуряват необходимото количество храна. Размножава се през пролетта. В българските води той намира отлични условия за размножаване и живот. Днес шаранът се отглежда често в язовирни и други водоеми.

Какви витамини, минерали и аминокиселини съдържа шаранът?

Ето хранителната стойност на 100 г суров шаран и % от дневната препоръчителна доза по данни на министерството на земеделието на САЩ:

витамини:
Витамин A: 9 микрограма [мкг ](1% от дневната препоръчителна доза)
Витамин B1: 0.115 милиграма [мг] (10%)
Витамин B2: 0.055 мг (4%)
Витамин B3: 1.64 мг (10%)
Витамин B5: 0.75 мг (15%)
Витамин B6: 0.19 мг (15%)
Витамин B9: 15 мкг (4%)
Витамин B12: 1.53 μg (64%)
Витамин C: 1.6 мг (2%)
Витамин D: 24.7 мкг (165%)
Витамин Е: 0.63 мг (4%)
Витамин K: 0.1 мкг (0%)

минерали:
Фосфор: 415 мг (59%)
Селен: 12.6 мкг (23%)
Желязо: 1.24 мг (16%)
Цинк: 1.48 мг (13%)
Магнезий: 29 мг (7%)
Калий: 333 мг (7%)
Мед: 0.057 мг (6%)
Калций: 41 мг (4%)
Натрий: 49 мг (3%)
Манган: 0.042 мг (2%)

Аминокиселини:
Триптофан: 0.2 грама [г]
Треонин: 0.782 г
Изолевцин: 0.822 г
Левцин: 1.449 г
Лизин: 1.638 г
Метионин: 0.528 г
Цистин: 0.191 г
Фенилаланин: 0.696 г
Тирозин: 0.602 г
Валин: 0.919 г
Аргинин: 1.067 г
Хистидин: 0.525 г
Аланин: 1.078 г
Аспарагинова киселина: 1.826 г
Глутаминова киселина: 2.662 г
Глицин: 0.856 г
Пролин: 0.631 г
Серин: 0.728 г

При готвене част от хранителната стойност на шарана се губи. Затова от начина на приготвяне зависят здравните ползи на омега-3 мастните киселини. Изследване на учените показва, че рибата е по-полезна, когато е печена или варена, а не пържена, сушена, пушена или осолена.

Снимка на ястие с шаран: Светлана