Храните фаст фууд вредят на мозъка

Храните фаст фууд вредят на мозъка, обявиха учените.

Изследователи от Оксфордския университет доказаха, че храните от типа фаст фууд са вредни за мозъка, съобщава френският ежедневник Le Post.

След като са хранили гризачи с пица, хамбургери и дюнери, групата от изследователи от престижния университет са достигнали до заключението, че животните, използвани в изследването, губят бързо интелектуалните си способности и краткосрочната памет, за разлика от онези, които се хранят нормално.

Девет дни след началото на експеримента, лабораторните животни, които са били хранени с фаст фууд, са започнали да проявяват и физиологични проблеми.

Андрю Мъри, един от авторите на изследването, казва, че богатите на мазнини храни  не увеличават само големината на стомаха, но и увреждат и мозъка.

В Европа употребата на мазни храни създава здравословни проблеми с пряко отражение върху функциите на мозъка, като развитието на диабет, напълняването и сърдечните болести. Надяваме се това изследване да убеди хората, че с ограничаването на този вид храни цялостно ще се подобри здравословното им състояние и най-вече интелектуалните им способности, посочва още Мъри.

Според последните изследвания, в Европа всяко пето дете страда от затлъстяване, пише агенция БГНЕС.

Снимка: sxc.hu