Храните фаст фууд увреждат мозъка

Честата консумация на храни фаст фууд уврежда мозъка, доказаха австралийски учени.

Нездравословната храна като фаст фууд влияе отрицателно върху работата на мозъка, показват изследвания на учени от университета на австралийския щат Южен Уелс.

Плъховете, на които била давана такава фаст фууд храна, получавали възпаление на хипокампа – област от мозъка, която е свързана с пространствената памет. В продължение на седмица група плъхове биха хранена с мазнини и захар и в резултат паметта им рязко се влошила, разказва изданието Medical Xpress, цитирано от агенция БГНЕС.

Друга група гризачи в продължение също на една седмица била държана на по-здравословна диета, но пък била поена с напитки с високо съдържание на захар. При тях когнитивните способности също се влошили.

При това процесът се оказал необратим – дори след преминаването към здравословна храна мозъкът на плъховете не могъл да възстанови предишните си способности в пълен обем.

Ръководителката на проекта проф. Маргарет Морис твърди, че същото се получава и с човешкия организъм при използването на фаст фууд. Тя подчертава, че досега на науката не е било известно отрицателното въздействие на този вид храна върху мозъка – знаело се въздействието изобщо върху организма.

При това разрушителното действие на храните фаст фууд протичало много бързо, което е било учудващо за учените.

Снимка: Andrea Mukka