Храни без срок на годност


кухня

Кои храни и напитки нямат срок на годност?

Всичко има срок на годност, но няки храни са направо вечни, ако ги съхраняваме правилно. Ето ги:

Мед
мед


Чистият мед е толкова траен, колкото е и вкусен и полезен. Медът може да си промени цвета или да се захароса, но това не е проблем – той остава ядлив и все така полезен. Съхранявайте го в плътно затворен буркат или друг стъклен съд на хладно.

Твърд алкохол
алкохол
Не бързайте да допиете цялата бутилка – твърдият алкохол няма да се развали. Достатъчно е да го пазите на тъмно и хладно място. Възможно е с годините твърдият алкохол да си позагуби леко аромата, респ. да си промени вкуса заради окисляването, но е годен за пиене.

Бял ориз
ориз
Белият ориз, ако е изчистен от замърсители, е с неопределен срок на годност. Това важи също за див ориз, жасмин и басмати, но не и за кафяв ориз, който е нетраен, заради високото си съдъжрание на масло. Трябва да се съхранява на хладно и сухо място. Ако вече сте отворили пакетиран ориз, сложете го в херметически контейнер или опаковка и може да го държите в хладилника или фризера.

Сол
сол
Солта никога не се разваля. Дръжте я на сухо и хладно място, за да не се слепва на бучки.

Захар
захар
Захарта – бяла, кафява или на прах, никога не се разваля, защото не поддържа разтежа на бактериите. Най-голямото предизвикателство е да се опази от втвърдяване. Съхранявайте захарта на сухо и хладно място. За да предотвратите втвърдяването й, поставете я в херметически затворен съд – буркан или кутия, за да я предпазите от влага и насекоми.

Снимки: кухня: Стив Ларкин; мед: Джейсън Рийди; алкохол: Prayitno; ориз: Симоне Босоти; сол: Корентин Дерори; захар: Марчело

loading...