Представяме списък с полезни храни, богати на антиоксиданти.
Антиоксидантите са вещества, благодарение на които организмът се освобождава от свободните радикали, за които е доказано, че са причина за редица заболявания, включително и рак.
Антиоксидантите отдават електрон на свободния радикал и така регулират количеството им в организма ни, благодарение на което той генерира енергия, бори се с инфекциите и отстранява редица вредни химичните вещества, попаднали в него.
Изследванията доказват, че антиоксидантите помагат на организма да намали увреждането на тъканите, ускоряват оздравяването и се противопоставят на инфекциите и стареенето, с което удължават продължителността на живот.
Основните актиоксиданти са витамин C и витамин E, ликопен, бета-каротин, куркумин, лутеин, ферулова киселина и микроелементи като селен, цинк, мед, манган, желязо и др.
Ето къде може да открием основните антиоксиданти:
Витамин C: киви, лимон, шипка, кисело зеле.
Витамин Е: черен дроб, мляко, соя, жито и житни растения, пшеница, кълнове, боб и бобови растения, растителни масла, бадеми, фъстъци, жълтък, ряпа и зеленолистни зеленчуци.
Бета-каротин: спанак, моркови, броколи, тиква.
Куркумин: източната подправка куркума.
Лутеин: зеленолистни зеленчуци като спанак и къдраво зеле.
Ферулова киселина: обвивките на семената на растения като ориз, пшеница и овес; кафе, ябълки, артишок, фъстъци, портокали, ананас.
Епикатехин: какао, червено вино, зелен чай.
Микроелементи: мед, орехи, водорасли, лук, чесън, боровинки, малини.
Като цяло изключително високо сдържание на антиоксиданте има при следните плодове, зеленчуци и билки:
Плодове: грозде, сушени сини сливи, ягоди, малини, портокали, вишни.
Зеленчуци: боб, патладжан, спанак, зеле, цвекло, лук.
Билки: гинко билоба, корени на джинджифил, златен корен.
Zdraven.bg ви съветва да включите в ежедневното си меню максимално количество от изброените храни. Бъдете здрави!
Автор: Маргарита, Zdraven.bg. Източник: Wikipedia. Снимки Flickr: киви: Krassy Can Do It; спанак: Laurel Fan; домати: St0rmz; ананас: Olivier Hodac; зелен чай: Marius B; малини: Jeff Kubina; джинджифил: Joe Zachs