Храни, богати на калий, срещу инсулт

Редовната консумация на храни, богати на калий като банани, киви и други цитруси, както боб и картофи, помага срещу инсулт, твърдят учените.

Спазването на диета, в която има много банани и други храни, богати на калий, може значително да намали риска от инсулт.

Хората, в чиито хранителен режим има високи нива на калий, са изложени на значително по-малък риск от смъртоносен мозъчен удар, твърдят американските учени. Това означава, че хората могат да се защитят от инсулт като консумират много банани, обикновени и сладки картофи и бял боб.

Резултатите от изследването показват, че тези жени, които са приемали калий в най-големи количества, имат с 12% по-малък риск от инсулт по принцип и 16% по-малък риск от исхемичен инсулт в сравнение с жените, който са консумирали най-малко калий.

Приемът на калий също така понижава риска от смърт с 10%.

Предишните изследвания показват, че консумацията на калий може да понижи кръвното налягане, но дали тя може да предотврати инсулт или смърт не беше ясно. Нашите открития дават на жените причина да се хранят с плодове и зеленчуци. Плодовете и зеленчуците са богати източници на калий. Той не само понижава риска от инсулт при жените в менопауза, но също така намалява и риска от смърт, казва д-р Силвия Уасертейл–Смолър от Медицинския колеж Албърт Айнщайн в Ню Йорк, цитирана от агенция БГНЕС.

В изследването, продължило около 11 години, участвали 90 137 жени в менопауза на възраст между 50 и 79 години.

Снимка: Luke Wisley