Кои храни повишават нивата на добрия холестерол?
Храни като мазна риба, пилешки гърди, картофи, цвекло и пуйка, част от които присъстват на празничната трапеза, повишават нивата на добрия холестерол в кръвта, пише на сайта си Лондонската медицинска лаборатория (London Medical Laboratory), цитирана от БТА.
Авторите на публикацията напомнят, че т. нар. добър холестерол се пренася в кръвта от липопротеините с висока плътност (HDL). Те транспортират неизползвания от организма холестерол в черния дроб, където той се преработва до жлъчни киселини.
Лошият холестерол се пренася от липопротеините с ниска плътност (LDL), които могат да образуват атеросклеротични плаки, стесняващи лумена на кръвоносните съдове. Това увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.
Специалистите обясняват, че мазната риба, пилешките гърди и пуешкото месо, които са богати на ниацин, известен и като витамин B3, могат да повишат нивата на HDL в кръвта.
Според експертите полезни са и храните с високо съдържание на антиоксиданти – вещества, които предпазват клетките от увреждане от окисление. Сред тях са цвекло, червено и бяло зеле, спанак.
Друга здравословна храна, която помага за подобряване на липидния профил в кръвта, са печените картофи. Те са богати на антиоксиданти и витамин C и витамини от групата B, които са от съществено значение за нормалното функциониране на организма.
Снимка на пилешко ястие: RitaE / Pixabay