Храни за здраво сърце

Представяме подробен списък с най-полезните храни, които помагат за здраво сърце.

Британският в-к Dayly Express публикува списък с храни, полезни за сърцето, позовавайки се на американския експерт по хранене Сюзън Офриа от болницата Готлиб в Мелроуз парк.

На първо място са посочени червено вино и шоколад. Червеното вино и черният шоколад със съдържание на какао над 70% са богати на ресвератрол – съединение, което понижава кръвната захар. Червеното вино освен това съдържа катехини, които стимулират добрия холестерол.

Полезни за здравето на сърцето са също риба тон и сьомга. Те са богати на омега-3 мастни киселини. Сьомгата увеличава също нивото на полезния елемент калций в организма. Лененото семе пък съдържа полезните омега-3 мастни киселини, влакна и фитоестрогени.

Овесената каша е с богатото си съдържание на разтворими влакна, ниацин, фолиева киселина и калий. Черният боб е богат на омега-3 мастни киселини, калций и разтворими влакна.

Орехите и бадемите съдържат омега-3 мастни киселини, витамин Е, магнезий, фибри и полезните за сърцето моно- и полиненаситени мазнини.

Плодове като боровинки, ягоди и малини са богати на бета каротин, лутеин, антоцианин, елагова киселина, витамин С, фолиева киселина, калий и фибри.

Снимка: Esther Spektor