Представяме списък с храни, полезни за творческа дейност.
Специалистите постоянно търсят и откриват нови аспекти на взаимната връзка между храни, употребявани от човека, състоянието на физическото и психическото здраве и неговия творчески потенциал.
Ето списък от храни, които спомагат за повишаване на умствените способности, както и сърцето, които учените препоръчват:
Боровинки:
Северните боровинки (клюква), които съдържат изключително много антиоксиданти, а и разпространените и у нас род боровинки, които са с по-ниско съдържание на антиоксиданти от северните, но пък подобряват и зрението.
Зеле и цвекло:
Зелето и цвеклото съдържат вещества, които разрушават ферментите, причиняващи в големи количества развитието на болестта на Алцхаймер и намаляване на познавателните функции.
Сьомга и тлъсти риби:
Сьомга, сардина, херинга и други тлъсти риби съдържат ненаситени мастни киселини, разграждащи вредните ферменти. Изследвания показват, че ако веднъж седмично се употребява определен вид мазна риба, в значителна степен може да се намали вероятността от заболяване от Алцхаймер.
Спанак:
Спанакът забавя появата на проблеми в нервната система, предизвикани от стареенето, а също така възпрепятства възникването на нарушения в познавателните способности.
Източник: actualno.com; Снимки: боровинки: Лиса Норууд; freeimages.com