Храни и зодии

астрология

Каква е връзката между храни и зодии според слънчевата астрология?

Много астролози дават връзка между храненето, здравето и зодията на човека. Един любопитен материал, където са разкрити основните характеристики на всяка зодия и какви храни са полезни за организма и здравето й.

Овен
Мантрата на този огнен знак е “колкото по-червено, толкова по-добре”. Те го предпочитат горещо, пикантно и бързо. За храната става дума, да. Радват се на отличен апетит, но трябва да имат предвид някои неща, когато става въпрос за храненето. Вредните им навици се изразяват главно в хапването набързо и на крак, гълтането на храната, а не дъвченето й. Изпитват непрестанна нужда от движение и бързо губят интерес. Най-голямата опасност за тях се крие именно в този подход, който би могъл да се отрази на организма им под формата на изтощение и внезапни изблици на гняв.

Телец
Дълбоко вкоренена у представителите на тази зодия е насладата от стабилните, бавни и същевременно дълго трайни, балансирани и пълноценни удоволствия в живота. В кулинарните си предпочитания типичното теле е привлечено от богатите на аромати и тежки ястия, пикантните сосове и сочните меса. Ударението пада върху качеството – само и единствено най-доброто е в състояние да задоволи вкуса му. И както обича да се изразява един небезизвестен литературен герой, “колкото повече, толкова повече”. В същото време Телците трудно се справят с битката с килограмите, така че да му мислят.

Близнаци
Представителите на този зодиакален знак не са особено придирчиви към това, което ядат. Интересите им варират в изключително голям диапазон, а любопитството им се възбужда толкова лесно, че с удоволствие приветстват шанса да научат нещо ново (без значение дали ще става въпрос за световната финансова криза или за кулинарните традиции на дадена държава). Предпочитат да хапват набързо и по малко, често загърбват някоя хранителна група или прескачат от обяд на закуска. Резултатът – изнервят се излишно много. В такива моменти помагат ядките – лешници, бадеми и орехи.

Рак
Шансът родените под този знак да са добри готвачи е доста голям, тъй като те инстинктивно усещат коя подправка с кое ястие върви. Сред кулинарните им предпочитания се нареждат пастата, крем супите, сладоледът, шейковете и ястията с картофи. Дотук всичко добре – да, ама не съвсем. Ясно изразена при тях е тенденцията да се тъпчат всеки път, когато ги избие на емоции (а в никакъв случай не бива да се хранят, когато са нещастни, защото това ще им се отрази още по-зле). Чувствителни и под влиянието на Луната, ще направят най-добре, ако научат да се хранят в хармония с нейните цикли.

Лъв
Лъвовете (които според някои астролози пазят спомени за дворцов разкош от предишни животи) са привлечени от всичко царствено и блестящо, дори в кулинарните си залитания. В същото време отговорът на типичен представител на зодията, попитан кои са любимите му храни, е следният: “Лесно е – всичко сладко, солено и мазно”. В интерес на истината Лъвовете са доста ящни. Добре е да си създадат полезни навици и да наблягат на храните, полезни за сърцето. Това включва ограничаване на червеното месо за сметка на плодовете и зеленчуците. Най-подходящи за тях са топлите и целунати от слънцето храни.

Дева
Склонността им към сортиране и подреждане на всички части от цялото ги превръща в естествен талант в кулинарната сфера. Същевременно Девите най-често биват описвани като нерваци на масата. Нервността им влияе не само на способността да се наслаждават на храната, но и на възможността на организма им да я усвоява. Препоръчително е да обръщат внимание на това как, кога и къде се хранят. От голямо значение е обстановката – в идеалния случай спокойна, подредена и чистичка. Неподходящите ястия и вредните хранителни навици водят до алергии и лешници, бадеми и орехи.

Везни
Като се има предвид, че символът на знака е именно везна, е съвсем закономерна тенденцията, че сред представителите му се откриват най много жертви на йо йо ефекта. Това е така, защото начинът, по който се опитват да уцелят баланса, е, като се мятат от едната крайност в другата. Освен това си падат по тежките и най-вече сладки храни (без значение дали ще е елегантно тирамису или домашно изпечени бисквити). Злоупотребата с храна им се отразява под формата на кожни проблеми, понижаване на кръвната захар и отслабване на надбъбречната жлеза. Така че бъдете умерени, драги Везни.

Скорпион
Само Телците могат да се мерят с тях, щом става въпрос за удоволствието, което им доставя храната. Скорпионите обаче успяват да устоят на лакомията благодарение на водещия си принцип в живота – „всичко или нищо”. Повърхностните кулинарни преживявания не са нещо, което те биха одобрили (колкото са по-наситени аромати те и завъртяни вкусовите комбинации, толкова по-добре). Добре е да избягват мазните и тежки храни, но обикновено случаят не е такъв. Силите им за възстановяване са толкова големи, че дори и да се отнесат за кратко в тъмната страна на кулинарните удоволствия, не е фатално.

Стрелец
Навярно не съществува национална кухня или рядка подправка, която типичният Стрелец да не е пробвал. Опасността при представителите на зодията, управлявана от Юпитер, произтича от там, че очакват всичко в живота (особено когато става въпрос за храна и напитки) да е в огромни и щедри порции. Без ненужни и глупави (според тях) ограничения. В по-дългосрочен план подобна житейска, преминала в кулинарна философия би им се отразила доста зле на черния дроб. Най-големите ентусиасти на Зодиака компенсират това с афинитета си към физическите предизвикателства.

Козирог
Козирозите пък са най-големите традиционалисти на Зодиака, стане ли въпрос за храна (е, след Раците естествено). Добрите хранителни навици, придобити в детството, си остават с тях и в по-късните им години. Строги, но справедливи, изключително взискателни към околните и най-вече към себе си. Това полезно качество им помага да контролират всеки импулс, който ги тласне да прекалят или прескочат допустимите норми, дори когато навлязат в кулинарните дебри. От време на време ще им се отрази добре да се поотпускат малко. Най подходящи за тях са топлите и богати на желязо, магнезий и калций храни.

Водолей
Последен от триадата на въздушните знаци, Водолеят най често се свързва с всичко, което е непредвидимо, необичайно и извън границите на нормалното. По отношение на храненето чудаците на Зодиака стават истински зли, ако някой ги обрече на робията на предварително планираните менюта и редовните закуски, обеди или вечери. Рибата, храните, богати на витамин В, и тези, които стимулират циркулацията на кръвта – като чили и люти чушки например, също трябва да са неотменна част от менюто на всеки Водолей, докато мазните и пържените е най-добре да се избягват.

Риби
Представителите на този зодиакален знак са в състояние доста да ви объркат, неслучайно символът на зодията представлява две риби, плуващи в различни посоки. Един ден ще мразят броколи, на другия ден ще им е любимият зеленчук – спокойно, Рибите просто са изключително гъвкави и приспособими дори когато са на маса. Ето защо вкусовете им почти винаги се припокриват с тези на техните сътрапезници. Иначе като цяло си падат по всички видове морски дарове. Добре е да наблягат на течностите, но в никакъв случай не на тези с високо алкохолно съдържание.

Снимка: Лео Синези