Учените изброиха храни, които облекчават симптомите на артрит.
Храни, богати на определени антиоксиданти, сред които са какао, горски плодове, фасул и ядки, намаляват възпалението при пациентите с ревматоиден артрит.
Важните в случая антиоксиданти срещу артрит са витамин A, витамин C и витамин Е, както и елементът селен.
Холандски учени анализираха ефекта на антиоксидантите върху осем жени със заболяването. Участничките приемаха 20 грама от изброените по-горе антиоксиданти всеки ден в продължение на 10 седмици. Специалистите записваха симптомите им. Болката в ставите и възпалението бяха анализирани също и през следващите четири седмици след прекратяване на приема.
Подуването и болката са намалели значително след първоначалния период от 10 седмици, твърдят експертите. Общото здравословно състояние на пациентите също се подобрило. Симптомите се засилили през следващите четири седмици.
Богати на посочените антиоксиданти са също канела, риган, чесън, лют червен пипер и зелен чай.
Стремете се да консумирате два до три пъти тези храни в ястията или пийте зелен чай всеки ден, съветва доктор Джош Акс от екипа, цитирана от агенция БТА.
Zdraven.bg припомня, че при предишни изследвания на учените през 2010 г. бяха определени, че при артрит помагат също зехтин, коприва и босилек.
Снимка: Карол ВанХук