Храни, които свалят кръвното


мляко

Представяме полезен списък с храни, които свалят кръвното.

Оптималното кръвно налягане на един здрав човек на средна възраст е 120/80.

Ако ви е била поставена диагноза хипертония, вашият лекар ви е обяснил какво да правите и ви е изписал лекарства, намаляване на солта в храната, правене на упражнения, приемане на повече калций, витамин D, магнезий и калий.

Представяме списък с храни, които помагат за сваляне на високото кръвно налягане:

Прясно мляко с каймак:
Млякото ни доставя витамин D и калций, две вещества, които работят в екип, за да намалят кръвното с 3 до 10%. Въпреки че това не е много, може да помогне и до 15% за намаляване на сърдечно-съдовите заболявания.

Спанак, обезсолени слънчогледови семки, боб:
боб


Тези храни са пълни с магнезий, ключов елемент, който помага да се нормализира кръвното налягане. Многото калий прави също спанака, семките и боба много подходящи за случая.

Зеленчуци
зеленчуци
Според изследователите е ясно, че въздействието на зеленчуците върху кръвното налягане се дължи на съдържащите се в тях протеини или други елементи, като например магнезий. Научно доказано е, че някои аминокиселини влияят на кръвното налягане – например аргининът дилатира кръвоносните съдове.

Печен картоф, банан, соя:
банан
Много калий! Нивата на калий и натрий в кръвта са неизменно свързани. Когато калият е малко, натрият преобладава, а твърде много натрий води до високо кръвно. Въпреки че калият е много важен за организма, винаги приемайте медикаменти доставящи калий след лекарско предписание и под лекарско контрол.

Черен шоколад:
черен шоколад
Едно-две парченца на ден натурален черен шоколад, богат на какао, могат да направят чудеса за вашето кръвно или по-точно за смъкването му.

За доброто настроение на всички читатели Zdraven.bg представя специална колекция с песни за шоколад:

както и песни за мляко:

Снимки: прясно мляко: Александро Андраде де Мело; боб: Бхарат Мирчандани; зеленчуци: Георге Георгиадес; банан: Жолт Дрехер; черен шоколад: Лий МакКой