Храни, които съкращават живота

Храни като бял хляб, масло и червено месо съкращават живота, обявиха британски диетолози.

Типичната западна диета, която включва храни, богати на мазнини и захар, влошава здравето и съкръщава продължителността на живот, установиха учени от Великобритания.

Изследване сред 5000 държавни служители установи, че хората, които в ежедневното си меню включват предимно храни като пържено и сладко, колбаси и червено место, бял хляб, масло и сметана, са изложени на два пъти по-висок риск от преждевременна смърт или влошаване на здравето в късна възраст.

Резултатите от проучването се основават на изследване на британци и показват, че придържането към западния тип диета повишава риска от преждевременна смърт и влошаване на по-късна възраст.

Учените изследвали 3775 мъже и 1575 жени на средна възраст 51 години от 1986 до 2009 година. Използвайки комбинация от болнични данни, резултати от рентгенови изследвания, провеждани на всеки пет години, учените установили процента на смъртност и хроничните заболявания на участниците. На следващия етап само 4% достигнали “идеално остаряване”, определено като липса на хронично заболяване и добри физически, психически и умствени качества.

Около 12% преживели сърдечно-съдови заболявания като инсулт или сърдечен удар, а около 3% починали от сърдечно-съдово заболяване. Около 75% били определени като преминаващи през “нормално остаряване”.

Учените установили, че хората, спазващи “западния тип диета”, състояща се от пържени и сладки храни, колбаси и червено месо, млечни продукти с висока масленост, намалявали шансовете си за идеално остаряване, подчертава агенция БГНЕС.

Нека се храним здравословно и запазим оптимизма си! Zdraven.bg поздравява всички за добро настроение с колекция от български и световни хитове за добър ден:

Снимка: Kirti Poddar