Храни срещу безсъние

банани в мляко

Кои храни помагат при безсъние и кои вредят?

В днешно време обществото се развива толкова бързо, че ако не работите усилено, може да се окажете в периферията на живота. Офис служителите са подложени на голям натиск на работното място, особено тези в началото на 30-те си години или тези, които започват собствен бизнес, тъй като по това време се сблъскват с огромен брой проблеми – заеми, ипотеки, семейна издръжка. Такива хора са по-склонни да страдат от безсъние в сравнение с останалите. Но можем да подобрим качеството на съня си с помощта на храната, съобщава китайският сайт „Sohu“, цитиран от агенция БГНЕС.

Ако от дълго време страдате от безсъние, консумирайте тези храни:

Банани
Бананът е добре познат плод, който е полезен за съня и помага при безсъние. Това е така, защото е богат на витамин В6 и магнезий, които имат успокояващ ефект, успокояват нервите и избавят от негативните мисли. Бананът е също така основен източник на триптофан – незаменима аминокиселина за човешкия организъм, така че когато тези елементи работят заедно, той може да действа като успокоително и да подобри съня. Затова хората, които често страдат от безсъние и лош сън, могат да консумират повече банани.

Мляко
Отдавна известно е, че млякото помага за съня. Млякото е отлично средство за сън, тъй като съдържа триптофан и пептиди. Триптофанът може да стимулира човешките клетки да отделят вещество, наречено триптамин, което има хипнотичен ефект. Когато пептидите попаднат в централната нервна система на организма, те могат да имат анестетичен ефект върху цялата нервна система, така че човек да изпадне в състояние на сънливост. Поради тези причини млякото има успокояващ ефект върху нервите и ускорява заспиването. На хората, които страдат от безсъние поради продължителен стрес, се препоръчва да изпият чаша топло мляко преди лягане – то ще успокои нервната система и ще им помогне да заспят.

Жито
Житото е не само полезно за стомаха, но и за безсънието, ако се консумира преди лягане. Това е така, защото то съдържа определено количество триптофан, който помага за заспиването. Освен това е с високо съдържание на нишесте, което дава усещане за ситост след хранене, като по този начин увеличава съдържанието на триптофан в мозъка. Затова страдащите от безсъние могат да хапнат малко жито преди лягане – то има положителен ефект върху подобряването на качеството на съня.

Какво да не консумират хората с безсъние:

Кафе
Всички знаем, че кафето стимулира нервната система, така че хората с продължително безсъние не трябва да го пият, особено вечер.

Силен чай
Леките билкови чайове успокояват нервите, но силният чай, като черен чай или зелен чай) не само не помага да заспите, но и възбужда нервната система, като по този начин влошава качеството на съня.

Пикантна храна
Хората с безсъние не трябва да ядат пикантни храни, особено вечер. Пикантната храна за вечеря е важна причина за смущения в съня. Храни като люти чушки, чесън и лук могат да предизвикат парене и стомашно разстройство, което пречи на съня.

Снимка на банани в мляко: Thomas Wolter / Pixabay