Храни срещу дъх на чесън

ябълка и лимони

Учените съставиха списък с храни, които успешно отстраняват неприятен дъх след хапване на полезния чесън.

Ябълки, лимонов сок и джоджен отстраняват най-ефективно неприятния дъх на чесън, установиха американски учени, цитирани от в-к Daily Mail.

Зелен чай, магданоз и спанак също могат да помогнат, откриха изследователите.

Една от съставките на чесъна, алил метил сулфид, не се разгражда при храносмилането, поради което се освобождава от тялото чрез дъха и потта.

За целите на изследването доброволци яли суров чесън, след което била измерена концентрацията на лошо миришещи съставки на чесъна в дъха им. По-късно те консумирали различни храни, за които се смятало, че помагат за премахване на лошия дъх от чесъна, за да се види ефектът от тях.

От всички храни суровата ябълка се оказала особено ефективна.

Ръководителката на изследването проф. Шерил Баринджър от университета в Охайо смята, че ябълките вероятно помагат, като премахват неприятната миризма на ензими в чесъна.

Освен това всички ефективни храни били богати на полифеноли, които разграждат съставките с остра миризма в чесъна.

Киселинността на лимоновия сок също помага.

За да постигнете най-голям ефект, комбинирайте тези храни с чесън, където е възможно, съветва проф. Баринджър.

В предишно свое изследване тя откри, че млякото може “значително да намали” концентрацията на химически вещества, които придават на чесъна дълготрайния му мирис, припомня агенция БГНЕС.

Малка чаша мляко от 200 милилитра може да ограничи присъствието на АМС в дъха с 50%, казва изследователката. Пълномасленото мляко дава по-добри резултати от обезмасленото и е по-добре да се пие по време на храненето, а не след това.

Снимка на ябълка и лимони: Sarah-Rose