Храни срещу лош дъх

магданоз

Някои храни помагат срещу лош дъх. Кои са те?

Представяме полезен списък с вкусни храни и напитки, които не само гонят неприятния дъх, но и могат да предотвратят появата му отново.

Магданоз:
Това тревисто растение най-добре от всички останали листни подправки неутрализира неприятния дъх. Добра работа ще ви свършат кориандър, мента, евкалипт, розмарин или кардамон. Някои от тях се намират в свеж вид на пазара.

За най-добър ефект се препоръчва да ги дъвчете колкото се може по-дълго или да си направите чай от тях. Изброените тревисти растения не само премахват лошия дъх, но оказват и благоприятен ефект върху храносмилането.

Айрян:
айрян


Според изследвания пиенето на айрян всеки ден понижава нивото на серния диоксид в устата. Точно това вещество е основната причина за появата на неприятен мирис. Редовното пиене на айран предотвратява образуването на вредни бактерии, които могат да предизвикат заболявания на венците и разрушаване на зъбния емайл. Разбира се, когато си правите айран, подбирайте кисело мляко само с натурални компоненти и не прибавяйте захар.

Плодове и зеленчуци, богати на пектин:
моркови
Към тази категория спадат ябълките, морковите и целината. Те способстват за обилното отделяне на слюнка, която навлажнява устната кухина и по този начин отстранява остатъците от храна в устата и между зъбите. Много често именно тези късчета са причина за появата на лош дъх.

Храни с високо съдържание на витамин C:
горски плодове
Ягодите, малините, къпините, боровинките, цитрусовите плодове, дините съдържат този витамин в голямо количество и формират в устната кухина неблагоприятна за развитието на бактериите среда. Редовният прием на витамин C (във вид на свежи плодове и зеленчуци) е важен и за здравето на венците.

Снимки: Freeimages