Храни срещу потене

Представяме полезен списък с храни, които ограничават потенето през летните жеги, както и такива, които го стимулират. Избирайте полезните за лятното меню.

Потене е нормален и необходим процес за регулиране на температурата на човешкото тяло. Чрез потните жлези се изхвърлят и ненужните вещества през кожата. В тялото има милиони потни жлези, но най-силно концентрирани те са по челото, под мишниците, длани и стъпалата.

Въпреки хигиената и употребата на различни козметични продукти, в жегите през летните месеци понякога тялото става лепкаво и често има неприятна миризма. В борбата с потта хората най-често търсят козметични продукти, но не трябва да се забравя, че много от навиците на човек имат влияние върху потта.

Ефективен начин за регулиране на изпотяването са промените в менюто, съобщава агенция БГНЕС. Тъй като потта е силно свързана с храносмилателната и нервната система, начинът на хранене играе важна роля в контролирането на процеса на изпотяване.

Някои храни засилват изпотяването. По тази причина е препоръчително е да се избягват кафе, газирани напитки, черен чай, захар, чесън, лук и пикантни храни.

Най-подходяща срещу потене е консумацията на храни, богати на калций, фибри, витамин В и магнезий.

Включването в менюто срещу потене на мента, зехтин, домати и диня е много подходящо.

Червеното месо може да се замени с риба, която е богат източник на калций. Калций съдържат също портокали, броколи, мляко и млечни продукти.

Витамин В комплекс е важен за метаболизма. Той се съдържа в риба, яйца, ядки и зеленчуци.

Чай от мента, както и чай лайка с лимон, регулира изпотяването, успокоява нервите и охлажда тялото. Подобен ефект имат също и други билки, като майчина душица и мащерка.

От Zdraven.bg поздравяваме всички за добро настроение със специална колекция от над 30 български песни за любимото лято:

Снимка: jeffreyw