
Учените обявиха списък с полезни храни срещу рак на яйчниците.
Пиенето на чай и портокалов сок може да намали риска от рак на яйчниците с до една трета, твърдят изследователи от Англия.
30-годишно проучване установи, че чай и портокалов сок могат да защитят жените от коварната болест.
Рак на яйчниците е известен като тих убиец, тъй като жените обикновено се диагноза се поставя твърде късно, съобщава агенция БГНЕС.
Учените изследвали хранителния режим на 171 940 жени на възраст между 25 и 55 години за повече от три десетилетия и установили, че тези, които ядат храни с високо съдържание на антиоксидантни съединения като чай, червено вино, ябълки и цитрусови плодове, имат по-малък риск да развият рак на яйчниците.
Опасността от рак на яйчниците намалява с 31% при тези, които пият чай и с една пета (21%) за любителките на прясно изцедените сокове от цитруси.
Снимка: CoralSpringsTalk.com