Храни срещу стрес

портокали

Представяме списък с подходящи полезни храни срещу стрес и депресия.

Има храни, чиято консумация гарантира освобождаване от стрес и депресия и влияе положително на организма и психиката на човек.

Ето списък с подходящи полезни храни срещу стрес и депресия:

Портокал:
Проучване на немски психофармаколози откри, че витамин С намалява стреса и възстановява нормалните стойности на кръвното налягане и кортизола, които се повишават в резултат на стресова ситуация. Витамин С също така укрепва имунната система.

Сладки картофи:
сладки картофи


Те намаляват стреса, защото задоволяват желанието за въглехидрати и сладко, което човек изпитва при напрежение. Сладките картофи изобилстват от бета-каротин и други витамини, а фибрите им помагат на организма да преработва бавно и стабилно въглехидратите.

Сушени кайсии:
сушени кайсии
Кайсиите са богати на магнезий, който гони стреса и отпуска мускулите.

Ядкибадеми, орехи, както и фъстъци:
фъстъци
Съдържат витамини от групата В и Е, които укрепват имунната система, а специално орехите и фъстъците понижават кръвното налягане.

Пуешко месо:
пуешко месо
Съдържа аминокиселината L-tryptophan, която стимулира отделянето на серотонин – той от своя страна подобрява настроението. Установено е, че тази аминокиселина има успокояващ ефект. Ето защо, след хапване на пуешко месо много хора се чувстват отпуснати и дори уморени.

Спанак:
спанак

Недостигът на магнезий може да причини мигрена и усещане за умора. Една порция спанак доставя 40% от дневната нужда на организма от магнезий.

Сьомга:
сьомга

Богата на омега-3 мастни киселини, сьомгата предпазва от сърдечни болести. Тези киселини задържат повишението на стресовите хормони кортизол и адреналин.

Авокадо:
авокадо

Мононенаситените мазнини и елемента калий в авокадото помагат за понижаването на кръвното налягане. Според медиците, един от най-добрите начини за намаляване на кръвното налягане е да се приема достатъчно калий. Авокадото съдържа повече калий от бананите.

Зелени зеленчуци:
броколи
Броколи
, зеле и други зелени зеленчуци са истински складове за витамини, които помагат за възстановяването на организма, когато е стресиран.

Снимки: freeimages.com