Хранeнето при бременност променя гена на плода

Поетата храна от бременната жена променя гена на плода, обявиха учените.

Храната на жената по време на зачеването и в първите месеци на бременността може да промени гена на детето, доказаха експерти.

Досегашни опитите с животни вече доказаха, че храната на майката може да “включва” “отключва” определени гени. Сега специалистите представиха първите доказателства на сходна връзка и при хората.

Учени специално са следели 84 бременни жени от селски райони на Гамбия, разказва агенция BBC. Там храната силно се променяла в зависимост от сезона (има дъждовни и сухи периоди), уточнява агенция БГНЕС. Някои жени зачевали по време на дъждовния сезон, а други по време на сушата.

По време на експеримента учени измервали равнището на питателни вещества в кръвта на жените и анализирали ДНК-то на децата между 2-я и 8-я месеца след раждането им.

Оказва се, че в зависимост от питателни вещества в организма на майката се е променяла ДНК-то на детето, твърди ръководителят на екипа д-р Бренвин Хениг от Лондонския институт за хигиена и тропическа медицина.

Това се потвърждава и опитите с гризачи. Примерно, цвета на козината на малки мишки е зависел от храната на майката. Затова е много важно правилно хранене до зачеването и по време на бременността, изтъква ученият.

В случая става дума за епигенетичните ефекти – измененията на ДНК, предполагащи “включването” и “изключването” на гени. Една от тези модификации засяга метилирането – присъединяването на метилни групи към частите на ДНК. Децата, родили се в дъждовен сезон, са имали повече метилни групи в 6-те изследвани гени. А това е било свързано с разнообразните питателни вещества в кръвта на майката.

С други думи, храната на майката е извършвала постоянни изменения в генома на плода.

Снимка: Beatrice Murch

loading...