Хронично безсъние води до Алцхаймер

безсъние

Редовното недоспиване може да предизвика Алцхаймер.

Хроничното безсъние може да доведе до болестта Алцхаймер, смятат учени от Школата по медицина към Университета Вашингтон в Сейнт Луис, Мисури, САЩ.

Група невролози под ръководството на доктора по медицински науки Рендъл Бейтмън откри, че при хроничен недостиг на сън в главния мозък рязко се увеличава концентрацията на протеина бета-амилоид, което на свой ред води до деменция.

В хода на експеримента бе установено, че след безсънна нощ нивото на бета-амилоид в изследваните лица е надхвърлял нормата с 25-30 процента. По принцип подобни показатели се фиксират у хора, които генетично са склонни към невродегенеративни заболявания.

Това изследване ясно показва, че нарушенията на съня увеличават риска от възникване на болестта Алцхаймер, заяви Бейтмън. При това конкретния механизъм, който стимулира изработването на този протеин, остава неизвестен за учените.

Неврологът обаче подчерта, че един нощен купон в колежа не означава, че човек ще придобие тази болест.

Ние много повече се безпокоим за хората, които имат хронични проблеми със съня, поясни ученият, цитиран от агенция БГНЕС.

Болестта на Алцхаймер е една от разпространените форми на деменция, която се среща у хората след 50-годишната им възраст. В момента 46 млн. жители на планетата са диагностицирани с това заболяване, по данни на Световната здравна организация.

Снимка: Лорън Дв.