Хъркането увеличава риска от инфаркт

Хъркащите хора е по-вероятно да получат инфаркт спрямо пушачите и хората, страдащи от затлъстяване, посочва американско проучване.

Освен че е неприятно, хъркането може да се окаже ранно предупреждение за опасни за живота здравословни проблеми, предупреждават американски учени. Те смятат, че хъркането може да доведе до удебеляване на артериите, което би предизвикало кръвоизлив в мозъка, инсулт и сърдечен удар.

Доскоро се смяташе, че хъркането само нарушава съня ни и този на партньора или партньорката, но не води до дългосрочни здравословни проблеми. Но американските учени смятат, че състоянието е сериозно, тъй като може да повиши кръвното налягане, и призовават хъркащите да потърсят медицинска помощ.

Изследователите от университета в Детройт, САЩ, установили, че хората, които хъркат често, е много по-вероятно да страдат от втвърдена каротидна артерия, която доставя окислена кръв в мозъка. Хъркането втвърдява и други артерии в тялото и може да доведе до инфаркт, инсулт и кръвоизлив в мозъка.

Д-р Робърт Дийб от болница Хенри Форд в Детройт изследвал 54 мъже и жени на възраст между 18 и 50 години. Те трябвало да попълнят въпросници за хъркането си, след което били подложени на ултразвуков скенер, за да се установи дебелината на кародитната им артерия. Учените открили, че най-вътрешните слоеве на стените на артерията са много по-дебели при хъркащите участници, отколкото при останалите. Учените смятат, че удебеляването на артерията вероятно е причинено от постоянните вибрации при хъркането, които водят до възпаление.

“Обикновено хъркането се приема за козметичен проблем, изискващ значителни разходи от пациентите. Надяваме се, да променим това мислене, така че пациентите да получат ранното лечение, от което се нуждаят, преди да се появят по-сериозни здравословни проблеми”, казва д-р Дийб, цитиран от агенция БГНЕС.

Снимка: Kevin Jaako