Цветовете на плодовете и зеленчуците и здравето

кошница с плодове и зеленчуци

Какво е значението на цветовете на плодовете и зеленчуците и каква е връзката със здравето?

Натуралните фитохимикали, които оцветяват плодовете и зеленчуците, са изключително полезни за здравето на човек.

Плодовете и зеленчуците с ярки цветове съдържат най-много антиоксиданти спрямо останалите, които предпазват организма от вредните свободни радикали (нестабилни молекули, подкопаващи дълготрайно здравето). Тези радикали вредят и на колагенните фибри, които придават еластичност на кожата.

Затова е важно да се схапват плодове и зеленчуци с различни цветове – червени, оранжеви, жълти, сини, лилави.

При хранене с различно оцветени плодове и зеленчуци, човек получава най-доброто от всички ползи за здравето. Всеки плод или зеленчук с различен цвят съдържа уникални компоненти, които са от съществено значение за нашето здравето.

Представяме ползата от различните пигменти, които оцветяват плодовете и зеленчуците:

Червен:
домати


Червените чушки, домати, череши и ягоди са богати на антиоксиданта ликопен, който забавя стареенето, подобрява имунната система и пази от слънчеви изгаряния. Известно е, че когато доматите преминат топлинна обработка, ликопенът в тях се усвоява по-лесно от организма. Затова не се притеснявайте, когато употребявате доматите сготвени.

Оранжев:
портокал
Оранжевите моркови, портокали, кайсии, сладки картофи и манго съдържат алфа и бета каротини, антиоксиданти, които предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи и помагат за обновяването на клетките.

Жълт:
банани
Жълтите чушки, банани, нектарини и сладката царевица са богат източник на бета-криптотанксин – фитохимикал, който предпазва от сърдечни болести и помага за междуклетъчната обмяна на витамини и минерали.

Зелен:
круши
Зелените ябълки, спанак, зеле (във всичките му разновидности), круши са добър източник на лутеин – каротеноид, който е полезен за очите и за еластичността и хидратацията на кожата. Авокадото и зеленолистните зеленчуци са богати и на витамин Е който заздравява клетъчните мембрани и забавя появата на бръчки.

Лилав:
патладжани
Виолетовите патладжани, цвекло, боровинки, грозде и сливи съдържат антоцианидини – растителен пигмент, който заздравява кръвоносните съдове и предотвратява разпадането на влакната колаген.

Бял:
карфиол
Въпреки липсата на цвят, здравословните ефекти на белите плодове и зеленчуци не са по-малко от тези на цветните им роднини. Всъщност, някои от хранителните им вещества не се намират в пъстрите плодове и зеленчуци. Белите плодове и зеленчуци съдържат химикал, наречен алицин, който е известен за понижаване на нивото на „лошия“ холестерол, както и високото кръвно налягане. Те също така влияят много добре за подсилване на имунната система. Хранителните вещества в белите плодове и зеленчуци стимулират Б- и Т-клетките, основните регулатори на имунната защита. Те също така намаляват риска от рак на дебелото черво, на простатата и на гърдата.

Снимки: Freeimages; кошница с плодове и зеленчуци: Вернер Вайсер