Цветовете на плодовете и зеленчуците и здравето


Какво е значението на цветовете на плодовете и зеленчуците и каква е връзката със здравето?

Натуралните фитохимикали, които оцветяват плодовете и зеленчуците, са много полезни. Плодовете и зеленчуците с ярки цветове съдържат най-много антиоксиданти, които предпазват организма от вредните свободни радикали (нестабилни молекули, подкопаващи дълготрайно здравето). Тези радикали вредят и на колагенните фибри, които придават еластичност на кожата.

Така че  е много важно да се се ядат плодове и зеленчуци с различни цветове – червени, оранжеви, жълти, сини, лилави. За ползата от различните пигменти, които оцветяват плодовете и зеленчуците:

Червен:
домати


Червените чушки, домати, череши и ягоди са богати на антиоксиданта ликопен, който забавя стареенето, подобрява имунната система и пази от слънчеви изгаряния. Известно е, че когато доматите преминат топлинна обработка, ликопенът в тях се усвоява по-лесно от организма. Затова не се притеснявайте, когато употребявате доматите сготвени.

Оранжев:
портокал
Оранжевите моркови, портокали, кайсии, сладки картофи и манго съдържат алфа и бета каротини, антиоксиданти, които предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи и помагат за обновяването на клетките.

Жълт:
банани
Жълтите чушки, банани, нектарини и сладката царевица са богат източник на бета-криптотанксин – фитохимикал, който предпазва от сърдечни болести и помага за междуклетъчната обмяна на витамини и минерали.

Зелен:
круши
Зелените ябълки, спанак, зеле (във всичките му разновидности), круши са добър източник на лутеин – каротеноид, който е полезен за очите и за еластичността и хидратацията на кожата. Авокадото и зеленолистните зеленчуци са богати и на витамин Е който заздравява клетъчните мембрани и забавя появата на бръчки.

Лилав:
патладжани
Виолетовите патладжани, цвекло, боровинки, грозде и сливи съдържат антоцианидини – растителен пигмент, който заздравява кръвоносните съдове и предотвратява разпадането на влакната колаген.

Снимки: sxc.hu; щанд: Ali Karimian

loading...