Цветът на лицето издава емоциите

емоция

Дори леките промени в цвета на лицето издават емоциите на човек.

Учени от университета в американския щат Охайо установиха, че едва доловими промени в цвета на лицето издават чувствата на човека на околните.

Специалистите създадоха компютърен алгоритъм, който отчита тези промени.

С проучването си експертите доказаха, че хората са способни да доловят дори лека смяна в цвета на части от лицето – около носа, веждите, бузите или брадичката, предизвикана от кръвния поток и я използват, за да идентифицират с точност до 75 % чувствата на човека срещу себе си.

Идентифицирахме модели на смяната на цвета на лицето, които са уникални за всяка емоция, каза ръководителят на изследването Алекс Мартинес, цитиран от агенциите ЮПИ и БТА.

Учените поясниха, че използваме този метод за преценка на чувствата на човека, с когото общуваме, независимо дали го правим съзнателно или не.

На базата на откритията си, изследователите създадоха компютърни алгоритми, които използват цвета на лицето, за да установят емоцията на дадена личност с точност до 90%.

Според експертите, тези алгоритми могат да помогнат да се разработят нови видове изкуствен интелект, който ще улавя и имитира човешките емоции.

Снимка: Маркул Хайнлтийр