Целувка с милиони бактерии

При целувка, продължила дори само 10 секунди, се обменят 80 милиона бактерии, твърдят експерти.

Дори кратка целувка помага на партньорите да споделят бактерии, което засилва имунната им система и им помага по-лесно да преодоляват болестите, твърдят учените.

По време на целувка, продължила само 10 секунди, се обменят 80 милиона бактерии, казват холандски биолози, пише британският в-к Daily Mail, цитиран от агенция БГНЕС.

Споделянето на бактериите при целувка означава, че и двамата партньори могат да се преборят с инфекциите, които могат да си предадат един на друг.

Хората пренасят трилиони бактерии в тялото си. Събрани заедно тези микроорганизми образуват микробиота. Това е комплекс от микроби, който имат важна роля за смилането на храната и предпазването от инфекции.

Ремко Корт от Холандската организация за приложни научни изследвания каза, че екипът му е открил еволюционна причина хората да се целуват. След като са изследвали 21 двойки, те установили, че целувките помагат за създаването на обща микробиота.

Целувка с език и обмяна на слюнка са уникални за хората и се срещат сред 90% от културите по света. Сегашните обяснения за функциите на целувките с език имат важна роля за микробиотата в устната кухина, макар че може би не са провеждани изследвания върху ефекта от целувките с език за устната микробиота, казва ученият.

Двойките, които се целуват с език по 9 пъти на ден, имат много подобна микробиота. Това означава, че те са много по-добре подготвени да се справят с инфекции.

Снимка: Courtney Carmody