Център за спешни консултации свърза Сандански и София

колцентър

Болницата в Сандански първа прави съвместен кол център с Пирогов в София.

Първият в България съвместен колцентър за спешни консултации стартира в Сандански. Той свързва МБАЛ Югозападна болница в Сандански и УМБАЛСМ Н.И.Пирогов в София. Очаква се колцентърът да заработи до май 2019 година.

Съвместният център е с приоритет детското здраве и позволява в реално време да се виждат всички направени изследвания – образни, ехографски, клинични, лабораторни.

Целта е да осигурим бърза диагностична дейност. По този начин 24 часа в денонощието болницата в Сандански ще разполага с тази комуникация и връзка с нас. На следващ етап обмисляме въвеждането на телемедицината, която ще гарантира и видео връзка. Предвиждаме най-късно през месец май тази година този кол центърът между Пирогов и Югозападната болница да заработи и да е от полза и за лекари, и за пациенти. Искаме такива кол центрове да изградим в повечето градове, ако има интерес от съответните здравни заведения, коментира д-р Асен Меджидиев, началник отделение УНГ в УМБАЛСМ Н.И.Пирогов.

Когато колегите имат нужда, да могат всички изследвания на момента да бъдат виждани в София – било то образни, ехографски, клинична лаборатория. Когато имат нужда от спешна и навременна консултация, да се уточни дали детето трябва веднага да бъде транспортирано, дали на място може да му се помогне, пояснява той на пресконференция.

Директорът на клиника Пирогов – професор Асен Балтов, увери, че в рамките на 2-3 минути лекарите в Сандански ще могат да влязат в комуникация с колегите си в София, тъй като ще имат постоянна конферентна връзка.

На много малко места в България има такива специалисти, които могат да дадат адекватно и бързо решение. Мисля, че когато можеш да комуникираш максимално бързо с такъв специалист, е по-добре за всички, казва проф. Балтов.

Например – влиза чуждо тяло в дихателните пътища на едно дете в Сандански, но колегите тук нямат съответната техника и не могат да реагират. Те ще могат да се консултират с нашите медици, които ще преценят дали екип да тръгне към Сандански или пък състоянието на пациента позволява той да бъде транспортиран до София. Винаги, когато имат затруднение лекарите в Сандански и не се чувстват уверени, че лечението върви в правилна посока, ще могат да се консултират с медиците в Пирогов, разясни още проф. Балтов.

Той сподели още, че в столичната клиника има всякакви специалисти за лечението на малките пациенти. По-късно кол центровете ще се ползват и за лечение на възрастни. В кол центъра ще се дават 12-часови дежурства и те ще правят връзката между двете болници.

Това е част от телемедицината, по-нататък ще бъде изградена и конферентна връзка, при която ще има и образ, който ще показва какво се случва в двете болници в реално време. Тази комуникация ще даде увереност и на колегите в Сандански, и на пациентите. Когато се познават помежду си лекарите и екипите от двете болници, тогава е по-лесна комуникацията. Кол центърът ще е началото на дигитализацията на медицината в България. Идеята е да вкараме новите технологии в помощ на нашите пациенти, каза директорът на Пирогов.

Според професор Балтов много е важно да се разкриват подобни кол центрове първо за децата, защото у нас има недостиг на педиатри, а специалности като детска хирургия, детска урология, детски изгаряния, детска травматология са малко застъпени в България. Разбира се, това не означава, че когато има спешен случай с възрастни пациенти, кол центърът няма да се ползва за оказване на помощ, допълни той.

Кметът на община Сандански – Кирил Котев, подчерта, че в МБАЛ Югозападна болница е изградена такава система, при която при получени резултати, било в Сандански, било в Петрич, в реално време те се получават при всеки един лекар.

Искаме тази връзка да я направим и с Пирогов. Така ще можем да реагираме дори при липса на наш лекар, но при наличие на рентгенова снимка на наш пациент. Ако няма рентгенолог тук, ще ползваме услугите на Пирогов и в реално време ще получим информация за пациента, за да се вземе правилно решение за неговото лечение, каза още кметът Котев.

Снимка: pixabay