Цигареният дим е токсичен

Цигареният дим е токсичен, изтъкват експерти.

Токсините от цигарения дим, попаднали върху мебелите, материите, стените и дори косата, крият риск за здравето дълго след изгасянето на цигарата, според научно проучване.

Учени са установили също, че малките деца са изключително податливи на т. нар третичното въздействие на тютюневия дим, поради това, че те опознават света, докосвайки предметите с ръце и пъхайки всичко в устата си.

Токсините съществуват, независимо, че не се виждат. Ако обонянието ви усети мирис на цигари, опасността е реална. Токсичният слой е във вид на утайка, полепнала навсякъде, твърди педиатър от Медицинското училище в Харвард. Американските хирурзи обаче смятат, че не съществува риск от токсините на цигарите, извън директното излагане на тютюнев дим.

За разлика от вторичните пушачи, които могат да видят дима от цигарите и да го издишат, изложените на третичното въздействие лица, не могат да видят пушека, но могат да го открият чрез обонянието си в асансьорите, хотелските стаи, върху дрехите или по косата. Авторите призовават за особено внимание по отношение здравето на децата, пише агенция БГНЕС. Според американската Национална програма по токсикология в цигарения дим се съдържат 250 отровни газа, химикали и метали.

Снимка: sxc.hu