Цигарите вредят и на очите

Пушенето уврежда очите, както и белите дробове.

Милиони хора вредят на зрението си, като продължават да пушат, информира Би Би Си, като се позовават на британски специалисти, съобщава агенция БТА.

Въпреки ясната връзка, само 20% от пушачите осъзнават, че вредният им навик може да предизвика ослепяване, показва анкета на британската Асоциация на оптометристите.

Рискът за пушачите да загубят зрението си е два пъти по-голям в сравнение с непушачите. Причината е, че тютюнът може да причини и влоши много заболявания на очите.

Цигареният дим съдържа токсични химикали, като могат да раздразнят и да навредят на очите. Тежките метали като олово и мед могат да се натрупат в лещите и да се появи замъгляване – катаракта.

Тютюнопушенето може да влоши и проблемите със зрението, свързани с диабета, като увреди кръвоносните съдове в ретината.

Пушачите са около три пъти по-застрашени и от възрастова макулна дегенерация.

Рискът от внезапна загуба на зрението заради оптична невропатия, при която спира кръвоснабдяването на окото, при пушачите е 16 пъти по-голям.

В направената от Асоциацията на оптометристите анкета сред 2006 души само 18% са отговорили правилно, че тютюнопушенето увеличава риска от слепота и загуба на зрението, а 76% са знаели само, че пушенето се свързва с рак.

Снимка на пушачка: Free-Photos