Цигарите с филтър с дупки са по-опасни

цигара
цигара

Леките цигари, които се проезвиждат с филтър с дупки, засилват риска от рак на белите дробове.

Според учените, произвежданите цигари с филтър с дупки, който уж ги прави по-леки, са допринесли за разпространението на форма на рак на белите дробове – аденокарцином.

Учени от пет центъра за изследване на раковите заболявания в САЩ са стигнали до заключението, че тези цигари с филтри с миниатюрни дупчици, са допринесли за разпространение през последните години на тази форма на рак, която се развива дълбоко в белите дробове.

В момента този вид рак е най-разпространени при пушачите. Честотата на другите форми на злокачествени тумори на белите дробове е намаляла през последните десетилетия, докато на тази форма се е увеличила.

Според учените допълнителните дупчици във филтрите на тези цигари, които производителите налагат с внушението, че са по-безобидни, са допринесли за разпространението на аденокарциномите на белите дробове през последните двайсет години.

Тези филтри с дупки променят начина на горене на тютюна, което води до повече канцерогенни вещества под формата на фини частици, достигащи най-дълбоко в белите дробове, където се развиват най-често аденокарциномите.

В момента на производителите на цигари е забранено да поставят на кутиите надписи „леки“ или с „намалено съдържание на катрани“, припомнят агенциите АФП и БГНЕС.

Снимка: Андрю Мейджил