Чай и кафе срещу диабет

Пиенето на чай и кафе намалява риска от поява на диабет тип 2, обявиха учените.

Консумацията на чай и кафе, особено безкофеиново кафе, намалява риска от диабет тип 2, съобщи агенция BBC.

До този извод достигнали изследователи на Архива на вътрешна медицина във Великобритания разгледали подробно 18 различни проучвания, обхванали почти половин милион души.

Ръководителят на проучването д-р Рейчъл Хъксли от Университета в Сидни, Австралия, твърди, че не кофеина, а други съставки на чая и кафето като магнезия и антиоксиданти са най-вероятната причина за това.

Анализът на резултатите е установил, че всяка чаша кафе или чай на ден намаляват риска от диабет със 7%. Тези, които консумират по 3 или 4 чаши дневно понижават риска да се разболеят с най-малко 25% спрямо онези, които пият по 2 или по-малко чаши. Кафето помага и на хората с наднормено тегло. Те могат да го намалят от 5 до 10%, ако пият кафе и ходят в бързо темпо поне по 30 мин. на ден, уточнява агенция БГНЕС.

Диабетът тип 2 обикновено се проявява след 40-годишна възраст и се развива, защото макар организмът все още да произвежда инсулин, той не е достатъчен или не действа достатъчно ефективно. Диабет тип 2 се третира със специална здравословна диета и засилена физическа дейност като в допълнение може да се предприеме лечение с инсулин.

Снимка: sxc.hu