Чай лайка за дълголетие при жените

Редовното пиене на чай лайка носи дълголетие при жените.

Лайката е една от най-познатите и широко използвани билки. Чай лайка предпазва жените от преждевременна смърт, твърдят експерти.

Чай лайка предпазва от преждевременна смърт, като намалява риска с 29%, но само за жените, показва проучване на американски учени.

При мъжете обаче такъв ефект няма. Той е наблюдаван само при жените.

Учените от университета на Тексас нямат обяснение защо лайката удължава живота на жените.

Лайката е една от най-старите и широко използвани билки и е добре проучена от учените. Известно е, че тя успокоява и помага срещу усложнения от диабет. Отвара от лайка помага и срещу висока кръвна захар, стомашни проблеми, висок холестерол. Лайката има антиоксидант, антимикробно, противовъзпалително и антитромбоцитно действие. Лайка се използва и в козметиката.

Учените са проследили 1677 американци от мексикански произход – мъже и жени на възраст над 65 години, в рамките на седем години. 14% от тях пиели чай от лайка.

Резултатите показват 29% по-нисък риск от смърт по всякакви причини сред почитателките на този чай, дори след оценка на демографските характеристики, здравословно състояние и здравни навици.

„Причината за разликата в отчетените ни резултати между жените и мъже не е ясна, въпреки че жените са показали по-честа консумация на чай лайка“, отколкото мъжете, казва Брет Хаури, асистент-професор в катедрата по семейна медицина към Тексаския университет, цитиран в уебсайта на образователното заведение.

„Тази разлика може да се дължи на традиционните роля на жените в грижата за здравето на семейството и вероятно много по-често разчитат на билки и народна медицина“, допълва той.

Жените пиели чай от лайка много по-често от мъжете.

Това е едно от обясненията, което дават учените за липсата на предпазен ефект при мъжете.

Другото е, че по принцип жените се грижат за здравето на семейството и вероятно много по-често разчитат на билки и народна медицина.

Резултатите от проучването за влиянието на чая лайка върху смъртността е публикувано в специализираното издание The Gerontologist на 29 април 2015 г.

Снимка на чай лайка: Наталия Корошченко