Частиците на мръсния въздух попадат от бременните в плода

смог

Микро частиците в мръсния въздух могат попадат от бременните в плода.

Замърсяването на атмосферата със сажди вреди и на бебетата в плацентата на бременните.

Учените установиха, че частиците от замърсения въздух пътуват през белите дробове на бременните жени и се настаняват в плацентата.

Изследванията показват, че малките частици въглерод биха могли потенциално да преминат към неродените бебета

„Това е тревожен проблем – има масивна връзка между замърсяването на въздуха, който майката вдишва и ембриона. Ето защо съветваме бъдещите майки да посещават по-малко замърсени райони“, казва д-р Лиза Миасита, цитирана от агенция БГНЕС.

Серия предишни изследвания показват, че замърсяването на въздуха значително увеличава риска от преждевременно раждане и ниско родилно тегло, което води до доживотно увреждане на здравето.

Мащабно проучване, обхванало повече от 500 000 раждания в Лондон потвърди връзката и изиска от лекарите да уведомят, че последиците за милиони жени в замърсените градове по света са нещо, което се доближава до здравна катастрофа. Учените все повече разкриват, че замърсяването на въздуха води до здравословни проблеми, които не са свързани само с белите дробове.

През август 2018 г. изследвания установиха, че замърсяването на въздуха предизвиква огромно намаляване на интелигентността, а през 2016 г. са открити токсични наночастици от замърсяването на въздуха в мозъка на човека.

Новото проучване изследва плацентите на пет бременни жени, които не са пушили и които са родили здрави бебета. Използвайки оптичен микроскоп, учените открили 72 „тъмни“ частици между 3500 клетки, а след това са използвали мощен електронен микроскоп, за да проучат формата на някои от частиците.

„Напълно е ясно, че става дума за черни частици – сажди“, казва д-р Миясита.

Предишните изследвания показаха, че частиците, които вдишват бременните жени преминават през кръвообращението и влизат в плацентата.

„Не знаем дали частиците, които открихме могат да се прехвърлят и в плода, но нашите доказателства показват, че е възможно. Също така знаем, че не е необходимо частицата да проникне в тялото на бебето, за да има негативен ефект, защото ако има ефект върху плацентата, ще имат пряко въздействие и върху плода“, добави медикът. „Тези изследвания показват, че децата са с по-лош шанс за живот, когато става въпрос за образование и работни места“, твърди д-р Кристиан Шилерт от Университетска болница “Каролинска” в Швеция.

Резултатите от проучването са публикувани в уебсайта на университета “Куин Мери”.

Снимка на смог: Александер Дрьогер