Частните здравни фондове в България през 2008 година

Аз, Маргарита, автор на Zdraven.bg, не ползвам още частно здравно осигуряване, но все по-често се замислям дали да не го направя.

И без това, когато искам реално професионален и съвестен преглед и здравен съвет, ходя в частни кабинети и клиники, а не се доверявам на Здравната каса, на която броя само задължителната месечна вноска, без да зная защо всъщност. Но изборът на частен осигурителен фонд е свързан както с финансови въпроси, така и с такива, какво точно предлага едно здравно дружество, а на настоящия момент още не съм достатъчно компетентна, за да ви посъветвам. Ето обаче полезна информация за дейността на частните здравни фондове в България през 2008 година.

С близо 120 хил. души са се увеличили клиентите на дружествата за доброволно здравно осигуряване от януари до ноември през 2008 година, показват последните данни на Комисията по финансов надзор, които dnevnik.bg цитира. Докато в края на 2007 г. те са били 263 754 души, през ноември 2008 г. вече са 383 118 души. Реализираният за периода януари – ноември 2008 г. премиен приход е 27.2 млн. лв., като се отчита ръст от 20.6% на годишна база. За цялата минала година той беше 25.3 млн. лв.

Въпреки това осигуряващите се за здраве в допълнителен фонд у нас все още са малко. Основната причина за това е, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) покрива широк пакет от медицински услуги. В същото време в болниците често се налага на пациентите да доплащат за различни технически пособия и лекарства, които са извън пакета на касата. Друга причина за слабия интерес е липсата на достатъчно информация за фондовете. Затова почти всички договори са направени на корпоративен принцип.

От Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване препоръчват изборът на фонд да става на базата на няколко показателя. Първият е пакетът от медицински услуги, който се предлага. Трябва да се провери дали в него влизат болнична или стоматологична помощ. Освен това е важно с кои лечебни заведения има договор съответното осигурително дружество. Добре е хората да изберат фонд, който работи с някоя от големите университетски болници, за да може при необходимост да ползват услугите на добри специалисти. Не без значение е годишната вноска, която трябва да направи здравно осигуреният. Има дружества, които в стремежа си да наберат най-много клиенти правят дъмпинг на пазара, но това крие риск да не могат да платят лечението на болните и да фалират, обясняват от асоциацията.

Добре е също да се знае чий е фондът, за да може клиентът да прецени какви са перспективите пред него.

Към ноември 2008 г. с най-висок дял от здравноосигурителния пазар е “Дженерали Закрила” – 21.01%, следван от “ДОМ Здраве” – 20.79%.

Снимка: sxc.hu