Чай е по-полезен от вода

Пиенето на чай носи повече здравни ползи от водата, твърдят учените. Защо?

Да пиете три или повече чаши чай дневно е толкова полезно, колкото и пиенето на вода, но пък можете да получите допълнителни здравословни ползи, пише агенция BBC.

Изследване, публикувано в изданието European Journal of Clinical Nutrition, отрича стария мит, че чаят дехидрира. Чаят не само рехидрира също толкова добре, колкото водата, но и предпазва от различни болести на сърцето и някои видове рак. Чаят съдържа полифенолни антиоксиданти, които предпазват разрушаването на клеткиге.

Специалистът по хранене д-р Кери Ръкстън и колегите й от Kings College в Лондон прегледали публикувани изследвания за здравословния ефект от употребата на чая. Те открили неоспорими доказателства, че пиенето на 3-4 чаши чай дневно може да намали риска от сърдечен удар. Някои изследвания дори предполагали за превенция с чай срещу рак, но този аспект е по-малко проучен.

Други доказани здравословни ефекти на чая са укрепване на здравината на зъбите и на костите.

Д-р Ръкстон обяви, че пиенето на чай е дори по-полезно от пиенето на вода, защото освен, че рехидрира, съдържа и антиоксиданти и така ефектът е по-голям.

Снимка: sxc.hu

За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя специална колекция от песни и клипове за вода: