Червени боровинки за здрави венци

червени боровинки

Червени боровинки помагат за здрави венци.

Дъвченето на дъвки без съдържание на захар, смученето на бонбони, които съдържат естествения подсладител ксилитол, и яденето на червени боровинки помагат срещу кървящи венци, съобщи британският вестник Times.

Дъвките без захар и сладкишите с ксилитол потискат образуването на плака, като пречат на бактериите да се полепят по зъбите и венците, увеличават количеството на слюнката и я правят по-алкална.

Червените боровинки, пресни или под формата на сок без добавена захар, са богати на хранителен танин. Той действа като незалепващо покритие и не позволява на бактериите да завладеят лигавицата в пикочния тракт, зъбите и венците.

При кървящи венци се препоръчват храни, богати на витамин С. Един средно голям портокал, например, осигурява 80 мг от витамина при препоръчвано дневно количество 40 мг, а три резенчета червена чушка в салатата или едно киви дават 36 мг.

За венците са полезни и веществата флавоноиди, които се съдържат в грейпфрута, черешите, ябълките, лука и чая, и имат антибактериални ефекти. Богати на флавоноиди са също патладжаните, ягодите и малините, черното грозде, магданозът, крушите, маслините, доматчета чери, цитрусовите плодове и зелето.

Срещу кървящи венци, гингивит и пародонтит британските стоматолози съветват за отказване от цигарите, приемане на Коензим Кю 10 и масажиране на венците с половин чаена лъжичка прахообразен витамин С през ден.

Снимка: Кейра Бишоп