Червени боровинки за здрави зъби

червени боровинки

Червени боровинки помагат за здрави зъби, твърдят експертите.

Американски учен заяви, че червените боровинки са полезни за зъбите, защото се борят с бактерии в устата, които атакуват зъбния емайл, съобщи БТА, позовавайки се на ЮПИ.

Захарта не разяжда директно зъбния емайл, а служи като храна на бактерии, които го правят.

Хюн Мишел Ку от медицинския център към университета на Рочестър в щата Ню Йорк поясни, че битката за добра орална хигиена всъщност е срещу микроби като S. mutans, които се хранят с полепнали по зъбите захар и въглехидрати и произвеждат киселина, която разяжда зъбния емайл.

Естествени вещества предоставят големи възможности за спиране процеса на разваляне на зъбите – увери Ку, който е стоматолог, микробиолог и експерт по храненето. Лабораторни изследвания доказаха потенциала на тези съставки, които евентуално ще бъдат вкарани в пасти за зъби или в течности за изплакване на устата, за да се спре развалянето на зъбите.

Ученият отбеляза, че полепнало по зъбите бяло вещество е като укрепление, създадено от молекули, наречени глюкани. То осигурява убежище на бактериите, за да растат и да произвеждат киселина.

Червените боровинки обаче съдържат съставки, които се борят с глюканите. Тези съставки не унищожават самите бактерии, а техните убежища.

Zdraven.bg поздравява всички с песни за усмивка:

Снимка: Keira Bishop